Selecteer een pagina

Er bestaat geen enkele twijfel dat topprestaties een optimaal functioneren vragen van cel-processen. Niet alleen spiercellen, maar juist alle cellen en zelfs hersencellen in het bijzonder. Een optimale werking van cellen betekent o.a. sneller en beter herstel, meer energieproductie in cellen, hogere belastbaarheid, hoger tempo, snellere reacties, betere focus, betere weerstand tegen stress, betere weerstand, en zelfs een stabielere persoonlijkheid.

‘Biochemie en presteren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’

Veel sporters, en niet alleen topsporters, voorzien niet in hun nutritionele behoefte enerzijds, terwijl veelvuldig zware inspanning anderzijds leidt tot een verhoogde behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Dit heeft uiteraard een impact op zowel het prestatievermogen als het herstelvermogen.

Van alle processen in het lichaam die het prestatievermogen van een sporter bepalen staat het communicatievermogen tussen de hersenen en de rest van het lichaam boven aan de ladder van prioriteiten. Deze communicatie wordt bepaald door de productie en werking van neurotransmitters, welke worden gevormd uit voedingsstoffen.

‘Sportpsychologie is niet compleet zonder begrip van biochemie.’